gerritGuldenhemel | art&concept

Ik ben misschien niet gegaan waar ik heen wilde, maar ik denk dat ik terecht ben gekomen waar ik moest zijn.

Gerrit Guldenhemel (Vries 1949 – Roden 2023) wist al vroeg in zijn jeugd, dat hij zou gaan schilderen. Hij groeide op in het Drentse dorp Tynaarlo, in een traditionele boeren samenleving, die geen binding had met kunst. Echter, alles wat hij toen zag en ervoer werd door hem vastgelegd in het sterke – in beelden werkende – bewustzijn  waarmee hij is getalenteerd. Toen, als kind en na een kunstopleiding (Abk ‘Academie Minerva”) nog meer.

Heel bepalend voor zijn schilderen was zijn vriendschap met overbuurjongen Bernard. Bernard’s grootvader, de nu regionaal zeer gewaardeerde schilder Van Dulmen, werd door de jongens vaak bezocht. download (1)Een groot doek met een naakt in de woonkamer maakte bij ieder bezoek een grote indruk op de jongen Guldenhemel. Hij kon zijn oogjes niet losmaken van de naaktheid van het badende meisje, haar glimlach, haar parelmoeren huid, de heldere kleuren en de nog geurende olieverf. Deze beelden van toen worden door Guldenhemel in die van vandaag gemengd. Als een tovenaar verandert hij deze mix tot zijn eigen beeld, zijn schilderij.

art&concept

In zeldzame gevallen voel ik me kunstenaar, op de meeste andere momenten ben ik niets.  

Zestig jaar na dato maakt hij geen schetsen, bladert soms wat in een oude tijdschriften of postordercatalogi om zijn geest in de goede min of meer nostalgische versnelling te krijgen. In de gezichten van de mensen, die hem vanuit deze media aankijken ziet hij zijn verhalen en de schilderijen ontstaan zo in freewheel. Vaag en mistig als onaffe verhalen. Verhalen waaraan de aanschouwer van zijn schilderijen naar hartenlust zijn eigen dramatische wendingen en als hij wil zijn eigen happy-ending kan geven. Door het licht en de beweging te doseren weet hij zijn geestelijke waarnemingen krachtig over te brengen. En door zijn losse toets sprankelen de schilderijen van een constant plezier in het leven. In al zijn handelen is liefde steeds de drijfveer.