Guldenhemel gaat  culinair

Drentsche Soep

Wat gaat erin?

Nostalgie uit mijn moeders keuken plus een paar dingetjes waarvan onze kruidenier in Tynaarlo (A&O) in 1965 geen weet had. Koken blijft voor mij een experiment en ik heb ze toch zomaar (autonomie?) toegevoegd. Sorry mam, inmiddels ben ik 72 en jij staat al 12 jaar in je urn zwijgzaam naar me te kijken. Ik trek de laatste tijd steeds meer mijn eigen plan.

Zie foto: 1 ui, fijn gesneden | de punt van een puntpaprika in dunne schijfjes. | 900 ml water | 1 zakje juspoeder (aanmaken in kopje koud water) | 1/2 droge worst in dunne plakjes | 1/4 van een courgette – eventueel een  handvol kapucijners of bruine bonen (gegaard uit een pot) | 6 kleine snoeptomaatjes in kleine schijfjes gesneden | lente-uitje in kleine ringetjes | peterselie fijn gehakt | 1/2 eetlepel olijfolie (spekvet/ kaantjes etc nog beter) vers gemalen peper | 5 scheutjes worcestershiresaus. Bij nader inzien toch een half blokje kippenbouillon toevoegen.) Peterselie fijngehakt om over het gevulde bord te strooien. 

!!! Het is een soep en dus zaak dat de ingrediënten fijn gesneden zijn,  zodat ze op een lepel passen. ( Natuurlijk mag u ook groffe stukken toevoegen, maar de kans op een Michelinster is daarmee voor u en ons allen tot  zero gedaald.)

Kijk uit, er gaat een hele ui in Drentsche soep!!

In 20 minuten op tafel | Bereiding.

Deze soep nodigt u met een lichte kruidnagel smaak. Mijn vrouw Tineke, zojuist thuisgekomen van haar werk moest er even aan wennen. Ze vond het een beetje laf en te pittig (tabasco dus maar weglaten en vooralsnog een 1/2 blokje kippenbouillon toevoegen.) Maakt u het, geef me dan gelieve een review over de vermeende en onverhoopte lafheid waarmee ik zout heb toegevoegd. (Zit al in de juspoeder, worst en mosterd)

Daar gaan we: 

Een soeppannetje op het vuur. Fruit de gesnipperde ui in de 1/2 lepel olijfolie. Gooi er de stukje paprika bij. Als alles er na 3-4 minuten wat glazig uitziet, gooi er 900 mg water bij en breng aan de kook. Maak het zakje juspoeder (ik heb van de Lidl) aan in een klein kopje koud water en roer het door de aanstaand soep. Kook 5 minuten en voeg dan de in dunne plakjes gesneden ‘dreuge’ worst toe. Kook weer 5 minuutjes door en voeg dan de courgette (demi julienne, lucifertjes) toe, dan de kleine tomaatjes in ringetjes gesneden. 5 minuten trekken. soep afmaken met 5 scheutjes Worcestershiresaus en een lepeltje  grove mosterd.

Het kan dan in de borden, maal er wat verse peper over en bestrooi het met de fijngehakte peterselie. Ben er benieuwd hoe het u smaakt, mijn vrouw at er 2 borden van.

Hoop dat deze soep u smaakt en dat ik gelieve een review ontvang over welk een geweldige kok ik ben. U zult begrijpen dat ik het dus niet gemakkelijk heb met roem verwerving en onsterfelijkheid, Ondertussen hou ik op met steeds maar te willen slagen en ga opgewekt door met mislukken. 

Er moet gezeild worden!

Er moet gezeild worden!

“Der moat syld wurde!” Een mythisch standbeeld langs een Friese waterlijn. Gerrit Guldenhemel Art & concept Roden 13-11-21. De afgelopen…
Meer informatie

Laat me thuiskomen

50 jaar zeilen hijsen Wat er nog over is van de de Beach Boys slaat na 50 jaar nog maar…
Meer informatie
Boven het bed van Willem Kind

Boven het bed van Willem Kind

In het gestolde licht van Willem Kind Eindelijk gevonden! De beeldhouwer Willem Kind. Rob Buschman vertelde me dat hij halverwege…
Meer informatie
Drentsche soep

Drentsche soep

Guldenhemel gaat  culinair Drentsche Soep Wat gaat erin? Nostalgie uit mijn moeders keuken plus een paar dingetjes waarvan onze kruidenier…
Meer informatie
Guldenhemel Romans

Guldenhemel Romans

Even geduld en bekijk hier het 3-d promotie boekje van Naaktschilder
Meer informatie
John Cambell, was niet bang voor de nacht

John Cambell, was niet bang voor de nacht

Niemand zal hem nog kennen, deze fenomenale bleusman, in de video zie je zijn laatste optreden. Zoals hij zong: Hij…
Meer informatie
Het adembenemende naakt

Het adembenemende naakt

Ontmoette gisteren op het internet een video over Nicole Sleeth. Haar schilderijen zetten vrouwelijke naakten in de ‘machtspositie’. Sleeths behendige,…
Meer informatie
Britney Howard, wat een vrouw!

Britney Howard, wat een vrouw!

https://youtu.be/YYvKJqlKx9shttps://youtu.be/1qOPmLZmdnE
Meer informatie
Onze oorsprong

Onze oorsprong

Naaktschilder By GULDENHEMEL De plek waar de man zich het allerkleinst bij voelt, is de plek waar hij vandaan komt….
Meer informatie
Een tuintje in een lamp?

Een tuintje in een lamp?

Zoektocht naar het-kind-in mij | Gerrit Guldenhemel 2016 Dat we als kind vrijuit creatief kunnen denken zijn we meestal vergeten….
Meer informatie