Een tuintje in een lamp?

Zoektocht naar het-kind-in mij | Gerrit Guldenhemel 2016

Dat we als kind vrijuit creatief kunnen denken zijn we meestal vergeten. Het-kind-in-ons is echter nog steeds aanwezig om met de oplossingen van zijn/haar problemen te spelen. Het-kind-in-ons is het meest gelukkige deel in ons en merkwaardigerwijs stoppen we dit gevoel het verste weg! 

Kinderen denken niet kritisch in waarschijnlijkheden en on-mogelijkheden maar juist in mogelijkheden. Het kind is diffuus en niet gericht bezig. Een oude klomp word probleemloos een zeilboot in een woeste oceaan. Even later rijdt het kind met dezelfde klomp probleemloos zijn eerste Formule1 race. De klomp blijkt niet ‘HET antwoord’ maar ‘een antwoord’. Niet het verbale maar veel meer het zichtbare bepaald het kinderbrein, maar de meesten van ons willen niet meer weten hoe een verfrommelde teddybeer ons hielp de problemen en probleempjes van toen. Dit spelende ‘creatieve denken’ is ons als volwassene blijkbaar – in meer of mindere mate – afgeleerd door opvoeding en scholing. Ons heerlijk associatieve denken van toen moest plaats maken voor het met feiten en cijfers gestaafde lineaire denken. We mogen geen fouten maken en zijn bang dat we het niet goed of niet goed genoeg te doen.

Het spijt me te moeten constateren dat het uitgangspunt op scholen en universiteiten nog steeds alleen door dit kritisch denken wordt beheerst; dat probleemstellingen en oplossingen steeds maar weer met onderzoeksfeiten dienen te worden bewezen, cijfers en kloppende resultaten zijn de leidraad tot diep in ons huisje-boompje-beestje gevoel. Het creatieve kind-in-ons mag geen plaats hebben en als het wel boven komt wordt het vaak als afwijkend bestempeld of krijgt de lachers op zijn hand. Hieronder een design dat het-kind-in-ons heeft kunnen ontwikkelen. 

The Grasslamp is a unique combination of gardening, interior decor and award winning des

The modern desktop garden!

The Grasslamp is a unique combination of gardening, interior decor and award winning design. This beautiful desktop lamp lets you grow your favorite micro-greens like wheatgrass using only water and LED light… no soil needed. Simply take your seeds, soak them in water, put them on the lid, spray them a few times each day and watch them grow! In a few days you’ll have a touch of green on your desktop as well as illumination of your workspace.  Bron: Yanko Design | http://goo.gl/Vn51GE