LOT! | roman

Ik, een mooie vrouw? Een mooie vrouw moet voor echte liefde net zo hard wer­ken als ieder ander.

Het afgelopen weekend deden ze weer een dagje Schiermon­nikoog en ze liepen naar de bushalte aan de Friesestraatweg, zij stan­daard op zilver­kleurige sportschoentjes en in een kort zwart jurkje van de Hema waarin haar billen zich schaamteloos aftekenden. Om haar hoofd de voorjaars­zon en op de kop van Wessel een bijpassende zonne­bril. Zo kon hij ongestraft – zonder gêne over zijn tot in de hoog­ste hoogten gestegen ei­gendunk – kijken naar in testosteron badende man­nen. Ze staarden, struikelden en zaten verkeerd om op de fiets. Ver­keersongelukken wa­ren deze morgen niet uit te sluiten. Het was lente en hun wereld was voor even heel klein, Wessel zagen ze niet, niets zagen ze nog, al­leen Charlot en haar wiegende tred en vooral hoeveel haar jurkje prijs­gaf aan wulpsheid. Ze volgt de loop der tij­den met zoveel gratie, dat ie­dere gezonde man zich wel moet laten meeslepen door die ene alles­overheersende emotie. En daar loopt Wessel dan naast! De trots kruipt langs zijn ruggengraat om­hoog naar zijn vitale delen. Wessel loopt recht op, kaarsrecht, Wessel is een knappe man, een geweldige man, een cen­trale figuur in dit mooie verhaal over muzen en nimfen. Toe maar Charlot, sla je arm maar om Wessel heen, pak hem maar stevig vast. Zien jullie wel: Ik hoor bij deze godin, ik geef het toe…….graag toe: Ik ben van haar! Von Kopf biss Fuss…….

Omslag naar ‘Rit-zonder bit’  -Gerrit Guldenhemel 2017

Wat zou u doen als er zomaar een miljoen in uw handen wordt gestopt?

 Een winnend lot, tekent zich in deze roman af als lotsbestemming. U als lezer kunt aan dit verhaal uw eigen gevoelens spiegelen over de oeroude contrasten tussen goed en kwaad, liefde en haat, oprechtheid en hypocrisie. Het is een reportage van de zoektocht naar het geluk van Wessel Weiland en Mireille van de Wal. Beide voelen zich verward en onzeker over de al lang niet meer aan het toeval toe te schrijven gebeurtenissen. Ze willen wel keuzes maken, maar worden geconfronteerd met de onmogelijkheden ervan. Ze accepteren uiteindelijk hoe vanaf hun geboorte in de ene gebeurtenis alweer de kiem ligt voor de volgende. Ze verliezen beide de grip op de werkelijkheid als in hun waanbeelden de schikgodin op haar witte paard voorbijkomt. Maak via Zoom! kennis met Lotte de Lange. Of u het gelooft of niet, zij is nooit geboren en ze zal nooit sterven, ze is een mythe en doorleefde vele culturen. Al eeuwenlang speelt ze de godin van ons lot, het levensgeluk en het tijdsbeloop. ‘

Leven is wat er werkelijk met ons gebeurt terwijl we plannen maken Lennon

Wat er ook gaat gebeuren, het zal gebeuren, of we ons nu zorgen maken of niet. Er is geen manier om te weten waarom het ene gebeurt en het andere niet. Wat leidt tot wat? Wat vernietigt wat? Wat zorgt ervoor dat iets bloeit of sterft of een andere koers volgt? Het lot is nooit eerlijk. Je zit gevangen in een stroming die veel sterker is dan jij, strijd ertegen en je zult niet alleen jezelf verdrinken, maar ook degenen die je proberen te redden. Zwem ermee en je zult overleven

 

We komen voort uit lange rijen mensen die voorbestemd zijn om
el­kaar nooit te ontmoeten.
Toch verbindt ons het lot aan al die anderen op aarde, de saaie mens, de interessante, de wijze of de dom­me, de goede en de slechte. Niemand herkent echter de grondvorm van zijn eigen ka­rakter en zeker niet die van de slechterik.. Daar­om zal iedere ge­lijkenis in dit boek met u, met uw zwerm, uw orga­nisatie, met andere zoeken­den of verdwaal­den nimmer op toeval be­rusten.

Als u er klaar voor bent, zult u ergens in dit boek vinden wat u nodig heeft. Gerrit Guldenhemel 2021

Paperback 360 pagina’s. Met illustraties
Auteur(s)Gerrit Guldenhemel
EAN9789403634265

Wat een soelaas geeft het als je gelooft in een godin op een wit paard Guldenhemel

Of je het gelooft of niet, maar er verscheen hoog op het duin onverwacht een briesend paard.

Ah, kijk daar eens, daar hebben we mijn vriendZe floot tussen haar vingers en het paard – zijn oortjes naar voren – daalde naar hun af. Mens en dier leken elkaar goed te kennen. Er was een blij welkomst ri­tueel en het strand lachte voor even boeketten van paarse rozen. De schimmel maakte krabbende bewegingen in het mulle zand, boog zich toen als een circuspaard en gaf haar zo zichtbaar de kans om op zijn rug te komen en dat deed ze. Wessels mond viel open. Hij kneep in zijn arm, hij droomde niet. Ze stuurde het dier met haar knieën naar de vloedlijn. Daar ging dit volmaakte ruiter­beeld in galop en de twee leken werkelijk te vliegen, te zweven in een witte wolk van wegrimpelend water. In de verte zag Wessel hoe de twee-een­heid bij paal 8 een landingsbaan vond, taxiede, draaide en weer op­steeg in hetzelfde racetempo………. Rustig uitstap­pend kwamen ze van de vloedlijn naar hem terug. Wessel was de grip op zijn werkelijkheid volkomen kwijt. Hij zag een godin op een wit paard, een mythische verschijning, eentje die al vele culturen had doorleefd. Dit beeld moest hij schetsen en schilderen.

Het paard verdween in het duin. Toen ze Wessels on­derkaak nog steeds op half vier zag hangen, scha­terde ze. Volgens Charlot handelt dit to­meloze paardrijden over het oer­vertrouwen, over hoe de mens er voor moet open staan om zich-te-laten-dragen. Ze noemde het haar rit-zonder-bit. Wessel kluisterde zijn oor aan haar zonder zich nog maar iets af te vragen.

Olieverf op doek 120 x 120 cm ‘Rit-zonder bit’  -Gerrit Guldenhemel 2017