"Der moat syld wurde!"

Een mythisch standbeeld langs een Friese waterlijn.
Gerrit Guldenhemel
Art & concept
Roden 13-11-21. De afgelopen week begon ik aan een sculptuur. Ik zie langs het water de SkûtsjeSiler, hij is half mens, half boot. Een grote krachtige bootcentauer die de elementen trotseert. Een standbeeld voor alle skûtsjes, de zeilers, de sport, de emotie en de traditie van dit grote Friese feest.

art&concept

"as ien man"

Op het Skûtsje is de Schipper de baas, maar zonder Skoatemannen, Swurdemannen, Fokkenisten, Foarhâlder en Peilman is hij nergens. Om maar enigzins in de wedstrijd te komen, is zelfs het Roefmansje van vitaal belang. Al deze krachten gebundeld als in één man en het monumentale beeld van de bootmens: De SkûtsjeSiler.

art&concept

SkûtsjeSiler in brons. kunstsof of staal?

De SkûtsjeSieler in brons
De SkûtsjeSieler in corten staal
In goud? Huh?

Concept&Plan

Het begon voor mij in 2005, toen ik voor het eerst op een skûtsje stapte. Ik voer ieder jaar mee op één van de sponsortochtjes van de Gerben van Manen. Pas dan voel je welke krachten er zich bundelen in zo’n voormalig vrachtschip, tot welk een fijn getuned renpaardje een skûtsje is gemaakt. Hoe de bemanning er als een totaal team in getraind is om in alle omstandigheden de optimale snelheid uit het schip te halen. Dan is er nog aan de wal de organisatie. Al deze krachten probeer ik te bundelen als in één man, het monumentale beeld van de bootmens: De SkûtsjeSiler. 

De Denker, wie kent het beeld niet? Met de Denker denk ik aan een iconisch beeld. Maar tegelijk denk ik, wie denkt er nog aan de maker? Rodin, wie was hij, hoe leefde hij en waarvoor? De makers van de beelden doen er blijkbaar nog weinig toe. Wie creëerden bijvoorbeeld de zeemeermin van Kopenhagen, Statue of Liberty in New York, Us Mem in Leeuwarden, Manneke Pis, Peerd van ome Loeks?

Een iconisch werk hecht zich blijkbaar niet aan de glorie van de maker. Vergeet Guldenhemel gerust als ik seffens in mijn urn sta. Ik weet de SkûtsjeSiler daarna nog eeuwen langs de Friese kust. Een monumentaal eerbetoon aan al die mannen en vrouwen die ooit met de skûtsjes over de meren en kanalen scheerden.

Schetsend ga ik alvast onderweg

Potlood en papier tonen het mij. Ik overweeg, een man of een vrouw? Jong of oud? Is hij piemelnaakt als de David van Michelangelo of heeft hij kleding/lendendoek? Hoe groot zijn de zeilen? Hoe en waar is deze mens verbonden met de boot, knielt hij of staat hij fier rechtop? Zwaarden, masten, klotenstrengen. Hoe schuin gaat deze bootmens aan de wind? Ik ben begonnen met mijn overwegingen te schetsen en laat de tekeningen aan Tineke zien. Hoofd te klein armen te fors? Straks ga ik deze figuur in een wasfiguurtje kneden en kom dan vast tot nieuwe afwegingen, beweegreden en motieven.

Vooralsnog vormend in was

Realiseer ik het beeld in brons en de zeilen in staal? Laat ik het hele beeld lassen in rvs of cortenstaal. Hoe hoog wordt het beeld? De menselijke maat, zeg 2 meter of een imposante 4 meter hoog? Wat zal een realisatie uiteindelijk gaan kosten? 

Even niet langer mee bezighouden Gerrit! Ik pak hier aan de keukentafel een plaatje boetseerwas om een stuk warm te kneden en het beeld zijn derde dimensie te geven. Knielend in de boot, Openslaand shirt, broek, voeten doorlopend in het roer? Wat zal ik doen? Hoogte van dit kneedsel is 9 centimeter. Ga morgen verder net een groter model.

SkûtsjeSiler in was | 9 cm

SkûtsjeSiler in was | 18 cm

Ik ga een maatje groter en begin met de torso van een krachtige man. door de nek en de uitgestrekte armen steek ik een sateprikker.

Een Nieuw ontwerp

Het wasmodel 18 cm blijft in mijn ogen star en somber. Ik mis de speelsheid van de de wind. Met een eerste stap naar roestvrijstalen zeilen (gepolijst zouden ze de zon weerkaatsen) begon ik aan onderstaand modelconcept. Een benadering van de windkrachten in cortenstaal. De hellingshoek is 70 graden.

In groen gepatineerd brons en uit cortenstaal gesneden zeilen
uiteindelijke afmetingen vooralsnog
kleur hoogglanzend metalic aqua
inside construction

Een iconisch beeld

De SkûtsjeSiler zal daar de meest bezochte en bekeken attracties worden en anderen inspireren tot nieuw werk.

Guldenhemel's laatste posts

Er moet gezeild worden!

Er moet gezeild worden!

“Der moat syld wurde!” Een mythisch standbeeld langs een Friese waterlijn. Gerrit Guldenhemel Art & concept Roden 13-11-21. De afgelopen…
Meer informatie

Laat me thuiskomen

50 jaar zeilen hijsen Wat er nog over is van de de Beach Boys slaat na 50 jaar nog maar…
Meer informatie
Boven het bed van Willem Kind

Boven het bed van Willem Kind

In het gestolde licht van Willem Kind Eindelijk gevonden! De beeldhouwer Willem Kind. Rob Buschman vertelde me dat hij halverwege…
Meer informatie
Drentsche soep

Drentsche soep

Guldenhemel gaat  culinair Drentsche Soep Wat gaat erin? Nostalgie uit mijn moeders keuken plus een paar dingetjes waarvan onze kruidenier…
Meer informatie
Guldenhemel Romans

Guldenhemel Romans

Even geduld en bekijk hier het 3-d promotie boekje van Naaktschilder
Meer informatie
John Cambell, was niet bang voor de nacht

John Cambell, was niet bang voor de nacht

Niemand zal hem nog kennen, deze fenomenale bleusman, in de video zie je zijn laatste optreden. Zoals hij zong: Hij…
Meer informatie
Het adembenemende naakt

Het adembenemende naakt

Ontmoette gisteren op het internet een video over Nicole Sleeth. Haar schilderijen zetten vrouwelijke naakten in de ‘machtspositie’. Sleeths behendige,…
Meer informatie
Britney Howard, wat een vrouw!

Britney Howard, wat een vrouw!

https://youtu.be/YYvKJqlKx9shttps://youtu.be/1qOPmLZmdnE
Meer informatie
Onze oorsprong

Onze oorsprong

Naaktschilder By GULDENHEMEL De plek waar de man zich het allerkleinst bij voelt, is de plek waar hij vandaan komt….
Meer informatie
Een tuintje in een lamp?

Een tuintje in een lamp?

Zoektocht naar het-kind-in mij | Gerrit Guldenhemel 2016 Dat we als kind vrijuit creatief kunnen denken zijn we meestal vergeten….
Meer informatie